Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ψωμί


Ιστορίες ψωμιού


Ανακατεύοντας δύο από τα στοιχειώδη γήινα υλικά, αλεύρι και νερό, παράγεται η βασική τροφή του ανθρώπου, ο άρτος. Το ψωμί ως πρώτη τροφή έγινε κοινή συνήθεια των ανθρώπων μέσα στους
αιώνες όπου και να τους συναντούσες. Ανάλογα με τα προϊόντα του κάθε τόπου, την ιστορία, τις κοινωνικές και τις θρησκευτικές τους θέσεις, αλλά και τις ανάγκες τους εξελίχθηκε και η ιστορία του ψωμιού. Το ψωμί θεωρείται προϊόν που χορταίνει, που θρέφει και που «συντροφεύει» όλα τα γεύματα της ημέρας.

Δεν γνωρίζουμε ποτέ και πού οι άνθρωποι άρχισαν να τρώνε ψωμί. Λέγεται ότι 6 – 7 χιλιάδες χρόνια πριν εμφανίστηκαν τα πρώτα ψωμιά, αλλά η φράση «βγάζω το ψωμί μου» μάλλον κρατάει από την Αίγυπτο.
 Όπως περιγράφει ο Ηρόδοτος, στην Αίγυπτο το ψωμί  χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα, και μάλιστα για τους μισθους όχι μόνο απλών χωρικών αλλά και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων. Βέβαια, υπήρχε  διάφορά. Ο απλός λαός έπαιρνε ψωμί από κριθάρι ενώ οι ευγενείς απολάμβαναν ψωμί από σιτάλευρο. Οι Αιγύπτιοι έθαβαν τους νεκρούς τους μαζί με ψωμί. Στο Βρετανικό Μουσείο φυλάσσεται μια φραντζόλα, η ηλικία της οποίας ξεπερνάν τα 4.000 χρόνια.

Οι αρχαίοι Έλληνες προσέφεραν πολλά στην τέχνη της αρτοποιίας, τόσο γιατί βελτίωσαν τις κατασκευές των φούρνων όσο και για τους τύπους ψωμιού που παρήγαγαν, προσθέτοντας αρωματικά ακόμα και μπαχαρικά, σε τέτοιο βαθμό, που έφτασαν να φτιάχνουν 72 διαφορετικούς τύπους  ψωμιού. Προσέθεταν γάλα, μέλι, ζάχαρη, δάφνη κ.λ.π.Ήταν επίσης αυτοί που ίδρυσαν τους πρώτους δημόσιους φούρνους.
Οι Ρωμαίοι διδάχτηκαν την τέχνη της παρασκευής ψωμιού από τους Έλληνες.
Στο Μυστικό Δείπνο ο Χριστός ευλόγησε τον άρτο και τον ομοίωσε με το σώμα του.
Όλοι οι βυζαντινοί ανεξάρτητα από το πού έμεναν και με τι ασχολούνταν,είχαν ως βάση της διατροφής τους το ψωμί.Ο σιτοβολώνας της αυτοκρατορίας ήταν η Αίγυπτος.

Σήμερα έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος χάρη στην τεχνολογία,ωστόσο η παρασκευή του καλού ψωμιού διατηρεί το στοιχείο της τέχνης που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα,στην έμπνευση,το μεράκι,την πείρα και τη μαστοριά.
Πινακωτή στον παραδοσιακό φούρνο
  
 

Πλάσιμο ψωμιού 5ος αιώνας π.Χ.



Εσωτερική άποψη παλιού αλευρόμυλου


Αναπαράσταση αλευρόμυλου
Θέρισμα
Λίχνισμα
Αλώνισμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου